Vinkki: Älä erehdy muuttamaan Thaimaahan eläkkeellä!

Eläkepäivät Thaimaan lämmössä, tuossa hymyjen maassa. palmujen alla Changia siemaillen? Kuulostaa hyvältä, vai?

Mutta toisiakin näkökulmia on eläkepäiviin Thaimaassa. Kahdeksankymppinen Hugh Leong on asunut eläkkeellä Thaimaassa yli kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 2013 hän kirjoitti Retire 2 Thailand -blogiinsa erittäin opettavaisen merkinnän 10 syytä miksi ei pidä muuttaa eläkkeellä Thaimaaseen.

Kuulostaako hullulta? No, tässä Hughin syyt tiivistettyinä. Ne kannattaa kyllä lukea:

 • Painajaismaiset viisumisäännöt. Jos et satu olemaan rahakas tai naimisissa paikallisen kanssa, joudut uusimaan viisumin säännöllisin väliajoin. Vaikka eläkeläisviisumi on voimassa vuoden, maahanmuuttovirastossa on käytävä paikan päällä ilmoittautumassa 90 päivän välein. Naapurimaista esim. Malesia tarjoaisi sinulle heti 10 vuoden viisumin.
 • Sää. Maassa on kiva sää joulu-helmikuussa. Sen jäölkeen on joko liian kuuma tai sataa.
 • Luonto. Kaikenlaisia todella ikäviä ötököitä voi tulla vastaan. Hugh on löytänyt kotooan ja puutarhasta kaikkea mahdollista kobrasta skorpioneihin, lentävistä torakoista pistäviin tuhatjalkaisiin.
 • Kiinteistöt. Ulkomaalainen voi omistaa vain asunnon, ei maata. Moni erehtyy hankkimaan maata paikallisen ”ystävän” nimiin ja silloin se voi olla mennyttä.
 • Politiikka. Kuri kovenee, sotilasvalta tiukkenee. Kuningas kuoli ja perillinen kuulostaa erikoiselta.
 • Raha. Bahtin kurssi nousee. Jos eurolla sai ennen 45 bahtia ja nyt enää 40 bahtia, se tarkoittaa yli kymmenen prosenttia kalliimpaa elämistä.
 • Kulttuuri. Voit tehdä itsestäsi pölvästin vain puhuttelemalla jotakin väärin.
 • Rakkaus. Moni vanhempi herra löytää maasta itselleen tyttärensä ikäisen uuden naisen. Joka kohta ajaa auringonlaskuun mukanaan herran auto ja rahat.
 • Kieli. Thain kielessä on 44 konsonanttia ja 32 vokaalia ja puolet niistä on mahdottomia länsimaiselle.
 • Turvallisuus. Huijarit ovat liikkeellä, aina.

Siinä listaa. Mutta. Lopuksi Hugh kuitenkin toteaa:

”Jossain vaiheessa, jos tahtosi täällä elämiseen on riittävän vahva, sinä onnistut sumplimaan viisumijärjestelmän läpi, sopeudut säähän, opit pitämään runsaasta luonnosta, löydät hienon asuinpaikan, opit olemaan piittaamatta paikallisesta politiikasta, löydät tarpeeksi rahaa elämiseen, sopeudut kulttuuriin, löydät mukavat kumppanit, totut kieleen ja pysyt turvassa. Haaste ei tule olemaan helppo. Mutta varmasti se ei tule olemaan myölskään ikävystyttävä.”

Hughin blogia voi lämpimästi suositella kaikille, jotka haaveilevat elämisestä Thaimaassa. Rauhalliseen, hyvin selväjärkiseen tapaan hän kertoo avoimesti ja vilpittömästi, mitä se voisi tarkoittaa – hyvässä ja pahassa.

Erityisen hieno on Hughin blogimerkintä, missä hän kertoo thaimaalaisille tyypillisestä kyvystä tyytyä siihen, mikä on riittävästi. Ei kahmita kuuta taivaalta, vaan asennoidutaan oikein elämään.

Suosittelemme Hughin blogia kaikille eläköityville.

Käytännön ohjeita eläkkeelle

Jos kaipaa käytännöllisempiä, suomalaista lähellä olevia ohjeita eläkepäivistä Thaimaassa, kannattaa lukea Thaimaa-oppaan aihetta käsittelevä osio.

Siellä on arvokasta tietoa muun muassa viisumimääräyksistä ja tarvittavista rahoista.

Siellä on myös se ikävä uutinen niille, jotka haaveilevat veropakolaisuudesta. Se ei onnistu:

”Vaikka elämä palmujen katveessa on Suomea edullisempaa, eläkeläinen ei ikävä kyllä pääse nauttimaan Thaimaan matalammasta verotuksesta. Suomen ja Thaimaan verosopimus nimittäin sanoo, että Suomesta maksettava eläke verotetaan edelleen Suomessa.”

Entä jos Intiaan?

Kiehtova vaihtoehto eläkepäiville on Intia. Lue oululaisesta Harrista, joka sanoo viettävänsä luksuselämää Goalla pikkurahalla.

 

3 thoughts on “Vinkki: Älä erehdy muuttamaan Thaimaahan eläkkeellä!

 • 30.12.2016 at 13:22
  Permalink

  Kyllä Thaimaa silti on hieno paikka eläkeläisen olla. Eihän siellä tarvitse koko vuotta viettää!

  Reply
 • 4.1.2017 at 09:33
  Permalink

  Verptuksen porsaanreiät tukitaan. Se on taivahan tosi, per….

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.