Eläkkeellä ulkomaille? Tämä senioripari nauttii Thaimaasta!

Muuttaisinko eläkkeellä ulkomaille? Miksi ei! Eläkkeellä voi muuttaa ulkomaille vaikka Thaimaahan, jossa on aurinkoista, edullista ja ystävällisiä ihmisiä.

Kivikankaan pariskunta kertoo Thaimaa-kokemuksistaan ET-lehdessä julkaistussa  atikkelissa Kaija ja Leevi ovat asuneet Thaimaassa jo seitsemän talvea: ”Suomessa kaikki on harmaata”.

Aina syyskuusta huhtikuuhun jo seitsemän talven verran Kaija ja Leevi Kivikangas ovat asuneet suomalaisille suunnitellussa lomakylässä 2,5 tunnin ajomatkan päässä Bangkokista ja vartin päässä Hua Hinin turistirannoilta.

Pariskunta viettää aikaansa Thaimaassa aktiivisen elämän merkeissä. Pyörälenkit tehdään aamuisin kun on viileää. Päivällä polskitaan lomakylän uima-altaassa tai käydään tanssitunnilla.

Vain jotain suomalaista on ikävä. Ruisleipää, näkkileipää, Oivariinia ja Oltermanni-juustoa pariskunta tuo täydet matkalaukulliset Suomesta. Myös suku on hivuttautunut pikku hiljaa kohti Thaimaata. Kaijan veli ja hänen vaimonsa asuvat naapurissa, missä on myös veljenpojan perheen lomakoti.

Eläkkeellä ulkomaille -opastusta

Aiheesta on Thaimaaopas.com -sivustolle tehty erinomainen kokonaisvaltainen ohje otsikolla Eläkepäiviksi Thaimaahan.

Jutussa muistutetaan muun muassa Thaimaan aika hankalasta viisumipolitiikasta: ”Thaimaa on luonut eläkeläisiä varten oman viisumityypin. Eläkeläisviisumia (tyyppi O-A) voivat hakea kaikki yli 50-vuotiaat riippumatta siitä, ovatko he eläkkeellä. Usean maahantulon O-A -viisumi oikeuttaa vuoden mittaiseen oleskeluun, ja sen umpeutuessa voi hakea jatkoaikaa maahanmuuttovirastosta. Vaikka viisumi on voimassa vuoden, maahanmuuttovirastossa on käytävä paikan päällä ilmoittautumassa 90 päivän välein.”

Siksi jutussa suositellaankin yhtenä vaihtoehtona Thaimaan naapurimaita! Esimerkkinä Malesia:

”Malesian “Malaysia My Second Home” -ohjelma vaatii pientä investointia, mutta tulijalle lykätään heti kättelyssä 10 vuoden viisumi ja runsaasti etuja auton ja ulkomaantulojen verottomuudesta lähtien. Tämä voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto monille suomalaisillekin, eikä siinä ole ikärajoituksia!”

Eläkkellä Thaimaahan? Mieti vielä!

Kuulostaako  kaikki tuo hehkutus melkein liiankin idylliseltä? No, sitähän se oikeastaan onkin.

Matkavinkki on aiemmin jo kirjoittanut jutun aiheesta Älä erehdy muuttamaan Thaimaahan eläkkeellä. Juttu on tietysti provosointia, mutta sisältää totuuden siemenen.

Jutussa siteerataan kahdeksankymppistä Hugh Leongia, joka on asunut eläkkeellä Thaimaassa yli kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 2013 hän kirjoitti Retire 2 Thailand -blogiinsa erittäin opettavaisen merkinnän 10 syytä miksi ei pidä muuttaa eläkkeellä Thaimaaseen.

Tässä tiivistettynä joitakin keskeisiä Hughin varoittelun syitä:

  • Painajaismaiset viisumisäännöt. Jos et satu olemaan rahakas tai naimisissa paikallisen kanssa, joudut uusimaan viisumin säännöllisin väliajoin. Vaikka eläkeläisviisumi on voimassa vuoden, maahanmuuttovirastossa on käytävä paikan päällä ilmoittautumassa 90 päivän välein. Naapurimaista esim. Malesia tarjoaisi sinulle heti 10 vuoden viisumin.
  • Sää. Maassa on kiva sää joulu-helmikuussa. Sen jäölkeen on joko liian kuuma tai sataa.
  • Luonto. Kaikenlaisia todella ikäviä ötököitä voi tulla vastaan. Hugh on löytänyt kotooan ja puutarhasta kaikkea mahdollista kobrasta skorpioneihin, lentävistä torakoista pistäviin tuhatjalkaisiin.
  • Kiinteistöt. Ulkomaalainen voi omistaa vain asunnon, ei maata. Moni erehtyy hankkimaan maata paikallisen ”ystävän” nimiin ja silloin se voi olla mennyttä.
  • Politiikka. Kuri kovenee, sotilasvalta tiukkenee. Kuningas kuoli ja perillinen kuulostaa erikoiselta.

Mutta jos nuo erikoisuudet on punnittu omassa mielessä tarkkaan. Ja jos niistä pääsee yli, Thaimaa on hyvinkin varteenotettava vaihtoehto eläkeläisen olinpaikaksi.

Lue myös: Vinkit eläkkeelle: Oulun miehen luksuselämä Goalla – 6 kk 2300 euroa

PS. Eikä sitä edes tarvitse olla eläkeläinen muuttaakseen Thaimaahan. Jutussa Muuta Thaimaahan, jätä räntasade tänne – he tekivät sen! kerrotaan ihan tavallisesta pariskunnasta, joka lähti Thaimaahan yrittäjiksi.

Eläkkeellä ulkomaille?
Miltä maistuisi aamulenkki näissä maisemissa? Moni haaveillee muuttavansa eläkkeellä ulkomaille. Kuva on Ao Nangista.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.