Montenegro ja Budva: Mainio rantakohde edullisen loman etsijälle

Montenegro on pieni valtio Adrianmeren rannalla. Budva on sen turistikohteista suosituin. Budva ja Montenegro ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia kohteita, erityisesti jos olet mutkattoman ja edullisen rantalomailun ystävä.

Budva on Montenegron vilkkain rantakohde. Itse kaupunki ei ole uusilta osiltaan kummoinen elämys. Jo yhdellä pitkällä kävelylenkillä koko Budva on suunnilleen nähty. Sen sijaan Budvan vanha kaupunki, Stari Grad on huikea, tiivis kapeiden kujien sokkelo, jonka viehätystä tosin laskee kujilla vellova loputon turistilauma.

Miksi juuri Budva ja Montenegro? Viime vuosina naapurimaa Kroatia on nostanut suosiotaan matkakohteena. Kroatia on kuitenkin selvästi Montebegroa kalliimpi. Ja ainakin Vagabonda-blogissa päädyttiin suosuttelemaan Montenegroa jutussa Kroatia vs. Montenegro (eli mikä Kroatiassa mättää).

Budvassa rantoja riittää

Budva on kuuluisa monista hiekkarannoistaan. Kattavimman kokonaiskatsauksen hiekkarannoista löydät Montenegropulse-sivustolta.

Rannoista kannattaa kyllä kertoa pari varoituksen sanaa. Suosituimmat niistä ovat sesonkiaikaan sietämättömän täynnä. Esimerkiksi kuuluisalle Mogrenin rannalle pääse vanhan kaupungin takaa jalan erittäin viehättävää kallion reunaa kulkevaa polkua pitkin – mutta perillä matkailijaa odottaa ranta, jonne tuskin pyyhkeineen mahtuu.

Itse kaupungin edessä oleva Slovenska Plazan ranta on sekin aina täynnä, mutta sinne sentään yleensä mahtuu.

Budvan Mogren.
Kuuluisa Mogren-ranta on pieni ja todella ahdas sesonkiaikaan. Budvassa riittää rauhallisempiakin rantoja, kun malttaa mennä vähän kauemmaksi.

Rannalta toiselle pystyy muuten kävelemään aika hyvin muun muassa erilaisia tunneleita hyväksi käyttäen. Rannan vieressä menee koko ajan oikein mukava jalankulkuväylä. Budvan rannat kävellen – siitä tulee lähemmäs 10 kilometrin oikein miellyttävä urheilusuoritus.

Jos pelkkä rannalla makailu kyllästyttää, niin veneretki on hauskaa vaihtelua. ”Hawaiji” on saari muutamien satojen metrien päässä Budvan rannasta. Laivat kuskaavat sinne pitkin päivää non stop -tyyliin muutamalla eurolla. Samoilla laivoilla voi myös muutamalla eurolla ostaa vähän pidemmän, rantoja esittelevän reissun.

Lue myös: Kotorinlahti Montenegrossa on Euroopan kauneimpia paikkoja.

Oma lukunsa Budvan rantakohteiden joukossa on Sveti Stefan. Tämä tiiviisti rakennettu lomasaari on yksityisessä omistuksessa. Jos et yövy siellä, pääset tutustumaan siihen vain varsin rajun pääsymaksun maksettuasi. Siksi useimmat tyytyvät ihailemaan sitä vain veneestä. Saaren maine perustuu sen vanhaan maineeseen rikkaiden ja kuuluisien eksklusiivisena lomakohteena.

Budva on Montenegron suosituin rantakohde, ja sen huomaa. Lähes yksimielisesti Budvasta kirjoittaneet bloggaajat ja matkaoppaiden tekijät suosittelevat käymään Budvassa aavistuksen verran kuumimman sesongin (heinä-elokuu) ulkopuolella. Kuumimman sesongin aikana kaupungin kansoittavat erityisesti venäläiset turistit, mutta paikka on kyllä myös ruotsalaisten suosiossa.

Budvan ruoka, juoma ja yöelämä

Budvasta on hankala löytää varsinaista fine diningia – ellei sitten asu Sveti Stefanin luksuskohteessa. Kaupungin lomarantoja reunustavat turistiravintolat tarjoilevat maukasta, maanläheistä ja reilua ruokaa, jota ei kyllä voi sanoa turhan mielikuvitukselliseksi.

Tavallisin ravintola-annos on varmaankin Pljeskavica, eli paikallinen lihamureke. Sitä voidaan tarjoilla perunoiden tai riisin kanssa, tai burgerin välissä, perusversiona tai maustettuna ”gourmetversiona”. Toinen vakiotarjoomus on Shopska Salad, eli kurkun, tomaatin ja paikallisen juuston kokonaisuus.

Pljeskavica ja Shopska salad.
Budvalainen perusmenu: Shopska salad ja Pljeskavica.

Ruoka on kuitenkin edullista ja täyttävää! Parhaimmillaan kunnon aterian saa muutamalla eurolla.

Kaikkihan me etsimme paikallisten suosimia hyviä ravintoloita. Tripadvisor on ne kyllä hyvin löytänyt. Tällaisia turistirannan ulkopuolisia peruspaikkoja ovat esimerkiksi mainio Konoba Bocun. Bocunin kotisivuilla kannattaa tosiaan käydä. Kaikista ruoista on kuvat ja se on itse asiassa aika hyvä perusopas paikallisten ruokien nimiin, sanastoon ja hintatasoon. Toinen vastaava paikallinen paikka on Restoran Taverna Komovi, myös aivan ydinkeskustassa.

Paikallisten suosimat pikaruokakahvilat löytyvät paikallisesta Sports Complexista. Hampurilaisen nappaa sieltä mukaansa parilla eurolla.

Ruokajuomaksi voi valita hyvää paikallista olutta (puolen litran tuoppi 2,50 – 3 euroa) tai maukasta paikallista viiniä. Kaupassa etenkin paikallinen viini on puoli-ilmaista, mutta yleismaailmalliset juomat ovat Suomen hinnoissa.

Väkevistä kannattaa maistaa paikallista Komovicaa, joka siis maistuu suomalaiselle pontikalle. Usein ravintoloitsija antaa sellaisen snapsin lahjana aterioijille kaupan päällisiksi.

Erittäin kattava katsaus koko Montebegron hintatasoon asumisesta aina oluttuopin hintaan löytyy Reissuesan Matkablogista merkinnästä Montenegron hintataso.

Budvasta on tehty hyvä matkakertomus myös Kaksi yhden hinnalla -blogissa.

Budva ja Stari Grad.
Budvan vanhan kaupungin kujilla on sesonkiaikaan ahdasta.

Budvan yöelämä keskittyy kaupungin rantabulevardin kävelykadun varrelle ja vanhaan kaupunkiin. Vanhassa kaupungissa yömeno on varsin rauhallista, vaikka väkeä on paljon. Nuorison trendikkäät biletyspaikat löytyvät rantabulevardilta kaikki vierekkäin, kuten esimerkiksi Trocadero.

Oma lukunsa on taksimatkan päässä rinteellä sijaitseva Top Hill, koko Montenegron kuuluisin yökerho, joka on saanut takavuosina myös kansainvälistä tunnustusta. Se on valittu maailman parhaaksi klubiksi alan tapahtumassa Monacossa 2012.

Klubi on valtava (5000 henkeä), ja se on varustettu aivan huikealla äänentoistolaitteistolla. Monet ovat kyllä myös kritisoineet paikan ylimielisiä tarjoilijoita, jotka saattavat huhujen mukaan jopa pimittää vaihtorahoja.

Budva – liikenne ja liikkuminen

Budvaan lennetään joka Tivatin tai Podgorican lentokentille. Kummallakaan lentokentällä ei ole ihmeemmin katsomista, eikä ostamistakaan.

Esimerkiksi Apollomatkat käyttää lentoyhtiönä paikallista Montenegro Airlinesia. Siitäkin täytyy todeta, että se ei ole mukavuudeltaan eikä palveluiltaan monen muun kansainvälisen yhtiön luokkaa. Onneksi lentomatka kestää vain kolme tuntia.

Budvassa pääsee näppärästi liikkumaan jalan. Auton vuokraaminen on edullista (35-50 euroa / vuorokausi). Sitä kannattaa kokeilla, kun Budvan ryysis kyllästyttää. Autolla pääsee tutustumaan esimerkiksi Kotorin lahden huikeisiin näkymiin.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.