Kotorinlahti Montenegrossa on Euroopan kauneimpia paikkoja

Kotorinlahti? Siis mikä? Montenegro on vahvassa nousussa oleva, edullinen ja mukava rantakohde Adrianmeren rannalla. Useimmat pakettimatkailijat suuntaavat Montenegron Budvaan, mutta kun se alkaa kyllästyttää, kannattaa vuokrata auto tai ostaa risteily ja suunnata Kotorinlahdelle.

Se on nimittäin yksi Euroopan kauneimmista paikoista. Ehdottomasti ja ilman mitään ylisanoja.

Kartasta selviävät Kotorinlahden sijainti ja keskeiset paikat:

Jutun juoni on siis se, että olemme kuin suurella järvellä, jonka jokaisella reunalla kaartuvat komeat vuoret. Katsoit mistä vaan, edessäsi on henkeäsalpaavat maisemat, joita ei ole pilattu modernilla rakentamisella tai rantahotelleilla.

Aivan naapurissa on myös Kroatia, joka on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Onko suosiolle katetta? Ainakin Vagabonda-blogissa jutussa Kroatia vs. Montenegro (eli mikä Kroatiassa mättää) kirjoittaja päätyy totemaan: ”Kroatian jälkeen vietimme yhden yön Montenegron Kotorissa ja vain sen yhden iltapäivän ja illan aikana huomasimme suuren eron Kroatian ja Montenegron välillä. Ja ihan vain sen lyhyen kokemuksen jälkeen täytyy kyllä sanoa, että seuraavan keraan kun matkustan näille seuduille, valitsen Montenegron Kroatian sijaan.”

Miten Kotorinlahdelle pääsee?

Miten sinne sitten pääsee ja miten siellä liikutaan?

Useimmat pakettimatkaajat majoittuvat Budvassa. Sieltä pääsee Kotoriin kahdella tavalla, jotka molemmat ovat oikein mukavia. Kotorinlahti on siis isompi alue, jolla sijaitsee mm. Kotorin kaupunki.

Budvan rannalla monet yrittäjät myyvät pakettiristeilyjä. Lähtö aamuyhdeksältä, laivamatka lahdelle, pysähtymisiä rannan kohteissa ja iltakuudelta bussilla takaisin Budvaan. Koko lysti kustantaa vähän yli parikymppiä. Tätä voi suositella, ellei sitten satu olemaan aivan mahdottoman kuuma päivä.

Maantietäkään pitkin sinne ei ole pitkä matka. Budvassa on autovuokraamoja joka toisessa kadunkulmassa ja auton saa päiväksi jopa alle 40 eurolla. Tätä voi myös suositella.

Budvasta Kotoriin ajaa rauhallisestikin puolessa tunnissa, eikä liikenne ole huonommallekaan kuskille mitenkään tuskaista.

Autoilusta Balkanin maissa on kirjoitettu paljon, mutta ehkä paras ja tiiveimmässä juodossa asiat esittelevä artikeli löytyy Unelmatrippi-blogista otsikolla Kokemuksia autoilusta Balkanilla.

Kotorinlahti – parhaat kohteet

Kotor. Kotor on muutaman tuhannen asukkaan kylä lahden eteläkulmassa.

Itse kylä ei ole ihmeellinen – älä luule löytäväsi sieltä suurta kulinarismia tai edes hyviä ostospaikkoja. Mutta se vanha kaupunki!

Kotorin vanha kaupunki.
Kotorin vanha kaupunki on todella hieno nähtävyys, mutta päivisin sesonkiaikaan todella tukossa.

Uskomattoman hieno ja hyvin säilynyt, hillitysti turistikohteeksi kasvanut kohde on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Vanhasta kaupungista löytyy maltillisesti hinnoiteltuja, mukavia kahviloita ja ravintoloita.

Kotor on helppo löytää. Budvasta Kotoriin vie yksi tie. Se sama yksi tie menee kylän ja rannan välistä. Ja sitä samaa tietä pääsee jatkamaan eteenpäin.

Perast. Kotorista eteenpäin löytyy vielä pienempi ja vielä idyllisempi kylä, Perast. Perast sijaitsee jyrkässä rinteessä. Autolla sinne pääsy on haasteellista. Kylän läpi kulkee vain yksi tie, ja sitäkin saa kulkea vain yhteen suuntaan. Se varsinainen valtatie ohittaa kylän ylärinteen puolelta.

Perast on lähes kokonaan vanhaa rakennuskantaa ja siellä pääsee lähelle historiallisen idyllin tunnelmaa. Tunnelmaa latistaa vain paikassa vellova turistipaljous. Kylän onneksi se on niin pieni, ettei sinne kuitenkaan loputtomasti mahdu matkailijoita.

Perast Montnegrossa.
Perast, pieni kylä Montenegrossa, vuorten kupeessa. Mahtavan hieno – ja vanha kohde.

Risan. Perastista eteenpäin löytyy Risan, missä päästään vielä vanhemmalle aikakaudelle.

Risanissa on ollut alueen vanhinta asutusta. Niistä ajoista muistona sieltä löytyy pieni museo, missä voi ihailla esiin kaivettuja roomalaisia mosaiikkeja.

Tutustumisen arvoinen paikka. Risanissa on myös pieni uimaranta ja muutama ravintola – eikä sitten paljon muuta.

Risanista eteenpäin voi toki ajella vielä lahden ympäri niin pitkälle kuin pääsee. Maisemat ovat komeita, vaatimattomia pikkukyliä riittää, mutta varsinaisia isoja nähtävyyksiä ei siellä enää ole.

Kotorinlahti jatkuu. Autolla voi pyörähtää vaikka lahden kapeimmalla kohdalla. Sittenpä se on nähty.

Tivat. Palataanpa tietä taaksepäin, aina Kotoriin asti ja ohikin. Ei mennä Budvaan, vaan käännytään sitä ennen kohti Tivatia.

Tivat onkin aivan omalaatuisensa paikka Montenegrossa. Se erottuu hieman alikehittyneestä ympäristöstään kuin olisi lyöty kirsikka kaurapuuroon. Kuten matkaopas Lonely Planet toteaa: With bobbing super yachts, a posh promenade and rows of elegant edifices, visitors to Tivat could be forgiven for wondering if they’re in Monaco or Montenegro.

Tivatin ykkösnähtävyys on eittämättä satama. Sen luksusvenelaiturista löytyy jopa yli 60-metrisiä yksityisiä huvijahteja. Myös Tivatin rantakatu on tosiaan aivan eri luokkaa kuin muualla Montenegrossa.

Tivatin luksusta.
Tivatin sataman arkea ovat jopa 60-metriset luksusalukset. Niitä on koko rivi Tivatin satamassa.

Tivatissa ei enää olla niin huikeiden maisemien äärellä, joten täytyy tunnustaa, että Kotorinlahden varsinaiset elämykset löyutyvät äsken luetelluista lahden rantaa reunustavista paikoista: Kotorista, Perastista ja Risanista. Niistä selviää kiireinen matkailija päivässä ja ehtii vielä illaksi takaisin Budvan baarielämään.

Niin, ja tietysti: Kotorinlahti on paikka, jossa ei oikeastaan voi edes ajaa kuin rannalla. Siinä mielessä se on kätevä autolla kiertää.

Kotorinlahti on tietysti komea katsella ylhäältä. Todella seikkailunhaluiset voivat tietysti lähteä kiipeilemään Kotorista ylös rinnettä, näin:

Lue myös: Budva ja Montenegro – mainio rantakohde edullisen loman etsijälle

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.