Sampo Kaulasen vaimo käynnisti kohun: Saako lentokoneen istuimen laskea?

Saako lentokoneen penkkiä kallistaa taaksepäin – vaikka se vie takana istuvan tilaa?

Tämä on ikuisuuskysymys. Kyläkauppias Sampo Kaulasen rouva Michele Murphy-Kaulanen käynnisti aiheesta uusimman kohun Facebook-päivityksellään:

”Paljon olen lentänyt ja aika paljon nähnyt, mutta eilinen matka oli huipentuma ihmisen idiotismista. Kello oli noin 22 ja yritin kallistaa penkkiäni taaksepäin nukuttaakseni 3 vuotiaani. Siellä takana oleva ukko laittaa vastaan. Koitin uudestaan, josko olisin erehtynyt. Seuraavaksi sieltä tulee molemmin käsin isku selkänojaan niin että tyttäreni nalle lentää sylistä. Kahvitarjoilu on käynnissä niin luonnollisesti kysäisen lentoemolta että onko näin että nykyään ei saa kallistella penkkejä? Hän sanoi juttelevansa takapenkin ukkelille joka siellä kertoo sitten olevansa pitkä äijä joka ei sovi sinne taakse jos penkkejä kallistaa. Aha.”

Murphy ehdottaa päivityksessään, että jos mies halusi takuuvarmasti lisää tilaa, miksi hän ei sitten maksanut exit-paikoista lisäpaikoista. Ainakin Murphyn mielestä olisi ollut kohteliasta sanoa tämä asia, eikä vain pistää käsillä vastaan.

Michele Murphyn päivitys keräsi heti kymmeniä kommentteja puolesta ja vastaan.

Tommosia kokovartalomulkkuja tuntuu nykyään riittävän”, lohdutti yksi kommentoija. Tai: ”Käyttäytyi ihan niinku juntit on aina tehneet.”

Mutta myös kritiikkiä tuli: ”Olen kerran tullut USA:sta Suomeen varsinaisen penkinkallistajan takana. Itse asissa lopetin lentomatkailun tasan siihen reissuun. Oli kokemus niin karmea.” Tai: ”Ei penkkejä taaksepäin, mistään syystä! Kaikilla samat tilat ja olosuhteet! Ei vaan oo kiva jos jonkun hilsepää roikkuu sun sylissä….ne koneet ei ole kellekään tilavia ja mukavia!”

Lentokoneen istuin on kuin kiinteistö

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun aiheesta nousee keskustelu. Vuonna 2014 LinkedInissä herra nimeltä Richard A. Moran kirjoitti aiheesta pitkän, miljoonia lukijoita saaneen vuodatuksen Airline Recliners: Cease and Desist.

Moranin mukaan kun hän ostaa lipun se on kuin ostaisi kiinteistön. Hän ostaa 17 tuumaa tilaa, johon hän sulloo itsensä. Ja hän ostaa 7 tuumaa tilaa polviensa ja edessä olevan penkin väliin. Nyt henkilö, joka kallistaa selkänojan, ryöstää häneltä puolet tuosta tilasta eikä hän mahdu sen jälkeen tekemään enää mitään.

”When I buy an airline ticket it is like buying real estate. According to the Wall Street Journal, an airline seat is 17 inches across into which I squeeze my butt. I buy one half of the armrest although I often cede it to the big guy sitting next to me. And I buy 7 inches between my knees and the “seat pocket in front of me”. But after takeoff the person in front of me steals half of the space in front of me. Those seven inches were mine a minute ago, now it’s down to three. Now I can’t use my laptop. Now I can’t move. I am a prisoner in a space the size of a small dog crate.”

Tässä vielä ”Kauppiaanrouvan” koko päivitys. Mitä mieltä aiheesta? Kommentoi!

Paras ohje: Kohteliaisuus

Lifehacker.com -sivusto päätyy neuvomaan matkustajia täysin järkeen käyvällä tavalla.

Jos selkänojan haluaa laskea, viisainta on kääntyä takana istuvan puoleen ja kysyä kohteliaasti lupa. Sivuson kokemuksen mukaan vastaus on usein myöntävä, ja vieläpä hymyn kera. Tai vastaus voi olla: ”Minulla on juuri läppärillä yksi työ kesken, voisitko odottaa vaikka 15 minuuttia ja laskea selkänojan sen jälkeen”

Ihan peruskohteliaisuutta. Jos selkänojan vain rysäyttää alas, se on aina hieman epäkohtelias ele.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.