Rokotukset matkalle: Lue täältä rokotussuositukset vaikka Thaimaahan

Rokotukset! matkalle Eivät kai unohtuneet?

Rokotukset ovat pieni asia, mutta rokotusten unohtaminen voi käydä todella kalliiksi. Erityisesti kaukomatkoilla, kuten Thaimaassa, rokotusten merkitys on oleellinen. Rokotussuositukset maittain löytyvät tämän artikkelin linkeistä.

Rokotus jää matkailijalla usein viime tippaan, mutta ei kannattaisi. Oikeastaan pitäisi hakeutua jo kuukautta ennen matkaa lääkärin vastaanotolle tarvittavien rokotusten, ja (kaukomatkoilla) malarian estolääkityksen ja oman matka-apteekin järjestämiseksi.

Ja jos matkustat eksoottisempaan matkakohteeseen esimerkiksi kaukoitään tai sinulla on lääkitystä vaativia perussairauksia, kannattaa aloittaa aloita varautuminen jo 2-3 kuukautta ennen matkaa.

Näitä perusohjeita löytyy muun muassa Rokote.fi -sivuston Matkailijan rokoteopas -osiosta. Sivuston tieto on luotettavaa. Suomalaisten suosituin kaukomatkakohde on Thaimaa. Onkin  ymmärrettävää, että eniten etsitään juuri Thaimaan rokotevaatimuksia. Ne löytyvät Thaimaa – rokotesuositukset -sivulta. Samoilta sivuilta löytyvät rokotesuositukset myös tutumpiin lähikohteisiin, kuten Espanjaan.

Jos haluat tiukkaa vitranomaistietoa, kannattaa mennä THL:n Matkailijan terveysopas -sivuille.

Varsin runsaan materiaalin seasta löytyvät päivitetyt, täsmälliset rokotussuositukset kaikkiin maihin. Eri maat on listattu seuraaville kolmelle sivulle:

Rokotukset eri maissa, maat A – I.

Rokotukset eri maissa, maat J – P.

Rokotukset eri maissa, maat Q – Z.

Rokotukset maittain

Mitkä sitten ovat perusrokotukset?

”Jäykkäkouristus ja kurkkumätä, kaksi annosta tuhkarokkorokotetta (tai sairastettu tuhkarokko) sekä A-hepatiitti. ”(Lähde: Ylilääkäri Hanna Nohynek, Taloustaito-lehti, ei saatavilla intenrtissä).

Nohynekin mukaan jäykkäkouristus-kurkkumätärokote pitää tehostaa kymmenen vuoden välein. A-hepatiittivirus leviää ulosteeseen kosketuksissa olleiden käsien kautta tai suoraan kosketustartuntana henkilöstä toiseen tai wc-tilojen kautta. Myös nilviäisissä voi olla virusta. B- ja C-hepatiittivirus puolestaan tarttuu suojaamattoman seksin ja veren välityksellä.

Suomessa hepatiitin eli maksatulehduksen tärkeimmät aiheuttajat ovat alkoholi ja hepatiittivirukset, joita on viittä eri tyyppiä. Näistä C-hepatiittia esiintyy Suomessa pääsääntöisesti vain suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. Harvinaista D- ja E-hepatiittia on vain yksittäistapauksina. A- ja B-hepatiittia sen sijaan tulee tavallisen turistin matkassa maailmalta. Hepatiitin voi saada niinkin läheltä kuin Tallinnasta.

Malarian estolääkitys on syytä aloittaa viikkoa tai päivää ennen malarian riskialueelle menoa riippuen määrätystä lääkkeestä. Malarian estolääkitys voi aiheuttaa vaikkapa painajaisunia.

Entä turistiripuli? Ainakin ennen jotkut lääkärit määräsivät jo matkalle lähdettäessä antibioottikuurin ”varmuuden vuoksi”. Eli jos turistiripuli yllätti, sitä saattoi hoitaa saman tien antibiootilla. Nyt menetelmä on Nohynekin mukaan toinen:

”Mitä laajakirjoisempi antibiootti, sitä todennäköisempää on, että suoliston oma bakteerikasvusto myös kärsii hoidosta ja ihminen altistuu vastustuskykyisille sairaalabakteereille. Nykyään suotellaan, että turistiripulia ei hyeti hoidettaisi antibiootein, koska valtaosa sairaustapauksista paranee itsestäänkin”, Hanna Nohynek toteaa Taloustaito-lehdessä.

Rokotus.
Rokotus on matkailijan perusturva. Rokotusta ei kannata jättää ottamatta.

Vinkki: Matkailijan lääkkeet

Ja samalla, kun varmistaa rokotukset, kannattaa hoitaa kuntoon myös matka-apteekki. Avainapteekit kokosi kattavan listan matkailijan peruslääkkeistä matkalle. Listataan ne vielä tännekin:

 • allergiaan antihistamiinia
 • hyönteisten pistoihin hyönteiskarkotetta, 1-prosenttista kortisonivoidetta ja antihistamiinia
 • iho-ongelmiin aurinkosuoja- ja kosteusvoidetta sekä mietoa kortisonivoidetta
 • matkapahoinvointiin esimerkiksi syklitsiiniä tai meklotsiinia
 • myrkytysten ensiapuun lääkehiiltä (vain ensiapuun, koska estää muiden lääkkeiden imeytymisen)
 • nuhaan ja tukkoisuuteen varsinkin ennen lentoa ­limakalvoja supistavia nenätippoja sekä lentokivusta kärsiville
 • paineentasauskorvatulpat
 • pintanaarmuihin, haavoihin ja nyrjähdyksiin haa­van­puhdistusainetta tai -pyyhkeitä, sidetaitoksia tai -harsoa,
 • laastaria, rakkolaastareita, pinsetit ja sakset
 • ripuliin ja ummetukseen ripulilääkettä ja maitohappobakteereja
 • äkilliseen ripuliin valmista liuosta tai ripulijuomajauhetta
 • ummetuslääkettä, jos taipumusta ummetukseen
 • seksiä varten kondomeja
 • särky- ja kuumelääkettä sekä kuumemittari, tropiikissa kuumelääkkeenä vain parasetamolia
 • voimakkaan auringon tai tuulen aiheuttamaan silmien kuivuuteen tai ärtyisyyteen kostuttavia silmätippoja
 • hygienian hoitoon käsien desinfiointiainetta ja kosteuspyyhkeitä.

Lapsen rokotukset matkalle

Entä jos matkalla on mukana pieni lapsi? Millaisia rokotuksia hän tarvitsee?

Aika tylsä ensimmäinen perussääntö on, että aivan pienen lapsen kanssa ei kannata lähteä matkalle, jos ei ole välttämätön pakko. Esimerkiksi lentokoneen paineenvaihtelut voivat olla pienelle lapselle todella kivuliaita.

Mutta sitten kun lähdetään, on hyvä muiostaa rokotuksista perusasiat.

Ulkomaille matkustaville lapsille suositellaan MPR-rokotusta 6 kuukauden iästä alkaen. Alle 11 kk:n iässä annetun ylimääräisen rokotteen lisäksi lapsi tarvitsee myös kansallisen rokotusohjelman mukaiset kaksi MPR-rokoteannosta, jotka annetaan 12–18 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Oma lukunsa ovat matkat tropiikkiin ja kehitysmaihin. Sinne pitkäksi aikaa matkustavat lapset saattavat tarvita neuvolarokotuksia nopeutetussa aikataulussa (esim. DTP, polio ja MPR) ja mahdollisia erikoisrokotuksia (BCG, meningokokki, pneumokokki, hepatiitti A ja B, Japanin aivotulehdus, keltakuume, kolera, lavantauti ja rabies).

Alle kouluikäisillä lapsilla hepatiitti A on useimmiten oireeton, joten he eivät oman suojansa vuoksi rokotusta tarvitse. He voivat kuitenkin levittää tartuntaa eteenpäin helposti esimerkiksi perheessä tai päivähoitoryhmässä, ja sen vuoksi rokotteen antamista suositellaan. Rokote voidaan antaa 1 vuotta täyttäneille lapsille joko erillisenä hepatiitti A -rokotteena tai hepatiitti A ja B -yhdistelmärokotteena.

Vesirokkoon sairastuminen saattaa estää matkalle lähdön tai siirtää paluulentoa. Vesirokkopotilas saa lentää vasta kun ruvet ovat kuivuneet (useimmiten noin 5 vuorokauden kuluttua viimeisen vesikellon ilmestymisestä). Vesirokkorokotuksen voi antaa vuoden täyttäneelle lapselle.

Nämä edellämainitut ohjeet löytyvät THL:n Matkailinan terveysoppaasta.

Mikä ihmeen MPR?

Kirjainyhdistelmä MPR tulee rokotuksissa usein vastaan. Mistä siinä on kyse?

Se on niin sanottu kolmoisrokote, eli se suojaa vihurirokolta, sikotaudilta ja tuhkarokolta. Jos epäilet, kannattaako sitä lapselle ottaa – niin kyllä kannattaa.

MPR-rokotteen ansiosta tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkotapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan. Yksittäisiä tuhkarokko- ja sikotautitautitapauksia on raportoitu ulkomailta tartunnan saaneilla henkilöillä ja heidän lähikontakteillaan vain noin 0-5 tapausta vuodessa.

Hävinneet ovat myös monet, aiemmin yleiset, tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon aiheuttamat jälkitaudit kuten sairaalahoitoja vaatineet keuhkokuumeet, aivokalvo- ja aivotulehdukset, kivestulehdukset, synnynnäiset vihurirokko-oireyhtymät ja monet muut lievemmät komplikaatiot.

Lisää tietoa MPR-rokotteesta löytyy THL:n sivuilta.

Älä usko rokotekritiikkiä!

Viime vuosina on ollut lovassa nousussa ns. ”rokotekriittisyys”. Emme mene sen syvemmälle tähän aiheeseen, toteamme vaan, että matkailija ei ainakaan kannata sortua rokotekriitikoiden hömppäuskomuksiin vaan ottaa kiltisti vaadittavat rokotteet.

Rokotekritiikin harhoista hyvää infoa löytyy esimerkiksi Roskatiede-blogista.

Verkosta löytyy esimerkiksi ihan vakuuttavan kuuloinen Rokotusinfo-sivusto, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole informaatiosivusto, vaan rokotevastainen sivusto,

Lääketieteellisiä perusteita ko. sivuston rokotevastaisuudelle ei ole.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.