Matkalaukun pakkaus lennolle: Tässä maailman parhaat vihjeet

Matkalaukun pakkaus lennolle on taitolaji. Joka kerta matkalle lähtiessä se yllättää, jää viime tippaan, tehdän kiireessä, ja mitä siitä seuraa: Liikaa tavaraa sotkuisessa matkalaukussa.

Tässä kuitenkin maailman parhaat vihjeet matkalaukun pakkaamiseksi. Vihjeet on mukailtu lentovaraussivusto Skyscannerin pitkästä artikkelista siten, että mukaan on valittu osuvimmat.

Tee pakkauslista

Ennen matkalaukun pakkaamista kannattaa tehdä tarkka lista siitä, mitä ainakin pitää olla mukana. Jotta tätä ei tarvitsisi miettiä joka kerta teimme sinulle valmiin listan. Tuosta linkistä voit ladata itsellesi pdf-mutoisen listan tarkistusta varten. Listaan on laitettu ehdottoman muistettavat asiat.

Estä tahrat

Harmittaako, kun perillä huomaat valkoisessa paidassa tahran? Estä tämä pakkaamalla vaaleat vaatteet nurinpäin!

Rullaa, älä taittele

Vaatteet voi myös rullata matkalaukkuun, jolloin ne on helpommin sieltä löydettävissä kuin taitteltuina. Skyscanner ehdottaa myös tyhjiöpakkausta. Mikäs siinä, jos viitseliäisyyttä riittää.

Täytä tyhjä tila

Turha jättää matkalaukkuun tyhjää tilaa. Täytä esimerkiksi kengät sukilla.

Käytä vetoketjupusseja

Pakkaa esimerkiksi toilettitarvikkeet erilliseen, suljettavaan pussiin. Näin ne pysyvät paremmin järjestyksessä. Sekin on etu, että jos shampoopullo hajoaa, niin sotku pysyy erillisen pikkupussin sisässä.

Älä kanna paksuja kirjoja

Jos kaipaat kohteeseesi matkaopasta, älä kanna koko jättiopusta mukanasi. Valokopioi oleelliset sivut. Tai siirry e-kirjoihin.

Jemmaa arvoesineet

Tässä vihje itse kohteeseen: Jos olet yksin rannalla ja on ihan pakko mennä uimaan, estä varkaudet vaikka jemmaamalla rullatut setelit tyhjään aurinkovoidepurkkiin tai huulirasvaputkiloon.

Tiedä painorajat

Lentokentällä voi tulla ikävä pieni lasku, jos matkalaukku tai käsimatkatavart ylittävät painorajat. Tutki painorajat etukäteen. Lisää tietoa rajoituksista löytyy esimerkiksi täältä.

Merkkaa laukkusi kunnolla

Niitähän riittää. Mustia peruslaukkuja lentokentän hihnalla. Niitä sitten jokaista kopeloimaan, että olikos tämä nyt minun vai?

Kätevämpää olisi merkata oma matkalaukku kerralla kunnolla. Mitä näkyvämmin ja värikkäämmin, sen parempi. Myös katoamistilanteissa on aina eduksi, jos matkalaukussa on kunnolliset tunnisteet.

Osta kevyt matkalaukku

Miksi hankkia matkalaukku, joka painaa jo itsessään monta kiloa? keveys on valttia matkatavaroissa.

Tässä muuten vielä erinomaisen valaiseva opasvideo matkalaukun pakkaamisesta:

Hanki matkapakkauksia

Miksi raahata matkalle isoa partavaahtopurkkia kun nykyisin esimerkiksi Lidlistä saa erinomaisen näppriä, minikokoisia saniteettitarvikkeita pilkkahintaan. Minikokoisella partavaahtopurkilla pärjää yhden etelänmatkan erinomaisesti.

Hanki kohdemaassa osa tavaroista

Joitakin asioita ei vain kannata kuskata kotimaasta maailmalle. Menetkö Thaikkuihin tai Intiaan? Miksi ottaisit rantakäyttöön tarkoitettuja t-paitoja isoa nippua mukaan? Ota yksi tai kaksi, loput tarvitsemasi saat kyllä paikan päältä käsittämättömän halvalla.

Palele lähtiessäsi

No, ei se niin iso kärsimys ole. Pieni palelu lähtöpäässä. Kyllä varmasti tarkenet vaikka kesäpaidassa pikku pakkasessakin kipaista autoon tai lentokenttäbussiin lähtiessäsi etelän lämpöön.

Harvat asiat ärsyttävät niin paljon kuin talvitakin mukana raahaaminen kaksiviikkoisen Thaimaan loman aikana!

Matkalaukun pakkausvihjeet.
Jotta matkalaukku löytyi satojen muiden joukosta, on aina hyvä merkata se kunnolla. Musta peruslaukku hukkuu muiden samanlaisten sekaan, mutta laitapa siihen väriä!

Suomessa Plazan Matkalaukku ja laukkuvalmistaja Samsonite järjestivät takavuosina kilpailun, jossa etsiin suomalsiten parhaita pakkausvinkkejä. Esimerkiksi Anna-lehti julkaisi niistä 100 parasta.

Tässä vielä poimittuna tuolta listalta hauskimmat / osuvimmat / parhaat:

 • Kaikki pakattava tavara ensin esille, jotta voi katsoa etukäteen missä järjestyksessä tavarat kannattaa pakata.
 • Täytä sivut ja nurkat tehokkaasti.
 • Pakkaan aina laukun pohjalle eli sinne osaan, jossa kulkee vetokahvan varret, pieniä pitkulaisia tavaroita, kuten kenkiä, sateenvarjon ja kihartimen yms.
 • Jos lähdet porukalla matkaan, niin kannattaa sopia mitä kukin ottaa mukaan. Kaikkien ei kannata kantaa esim. hiustenkuivaajaa ja shampoopulloja mukanaan.
 • Anna toisen pakata matkalaukkusi. Silloin kaikki turha jää pois.
 • Katteellinen luottokortti on yllättävän hyvä matkalaukku.
 • Tyhjiösäilytyspussit.
 • Valikoi. Jätä kaikki sellainen pois, minkä voit kohtuukustannuksin ostaa ulkomailta.
 • Kerää kaikki mukaasi ajatellut tavarat sängylle ja laita puolet niistä takaisin kaappiin ennen pakkaamista. Keventää huomattavasti laukun painoa!
 • Ei rypistyviä vaatteita matkalle.
 • Vaihda kaikki kevyempään; pyyhe mikrokuituiseen, shampoot, voiteet ja muu nestemäinen maksimissaan 50 ml pakkauksiin.
 • Unohda kaikki ”varmuuden vuoksi” vaatteet kotiin.
 • Harrasta matkoilla kerrospukeutumista ja valitse mukaan mahdollisimman kevyitä vaatteita.
 • En aiemmin uskonut ystävieni kertomuksiin rullaamistekniikasta. Nyttemmin olen paatunut rullaamisfani.
 • Tee pakkaaminen useana päivän, niin hyvä tulee.
 • Tee pari päivää etukäteen lista mukaan otettavista tavaroista. Olen itse ns. viime tingan pakkaaja, eikä listametodi ole pettänyt kertaakaan.
 • Naiselle: pitäydy parissa vaatteiden värissä ja hyvissä materiaaleissa niin matkalaukkusi toimii.

 

2 thoughts on “Matkalaukun pakkaus lennolle: Tässä maailman parhaat vihjeet

 • 4.8.2017 at 14:37
  Permalink

  Jos saa mainostaa, niin Clas Ohlsonilta löytyy muuten täsmälleen lentoyhtiöiden käsimatkatavoiden mitat sentilleen täyttävä (55 x 40 x 20) matkalaukku, joka on paitsi edullinen, myös varmaan kevein, mitä löytyy. laukun paino vain 1,5 kiloa, kun normisti ne painaa n. 3 kiloa. Se puolitoista kiloa on iso etu.

  Reply
 • 21.11.2017 at 11:24
  Permalink

  Kaikkea ei tarvi omistaa, hyvän ja kevyen matkalaukun voi myös lainata tai omistaa yhdessä kaverin kanssa, jonka kanssa ei koskaan tee yhteisiä reissuja. Reissuun varautumisessa on myös tärkeää varata tarpeeksi rahaa mukaan, sehän ei tilaa vie, mutta koska kortti ja tavarat voidaan viedä, myös käteinen on pakollista. Mikäli säästöjä ei ole, hommaa varalle laina tai luotto, jonka voit nopeasti tarvittaessa aktivoida ja ottaa käyttöön. Rahaa menee yleensä puolet enemmän kuin suunnittelee etukäteen, eikä elämänsä matkalla ole kiva pihistää. Pihitä vaikka ensin siitä matkalaukusta mieluummin kuin joka hetki siellä reissussa!

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.