Lento myöhässä? Näin Heidi sai 1600 euron korvaukset lentoyhtiöltä

Oliko lento myöhässä? Olet mahdollisesti oikeutettu ns. vakiokorvaukseen. Lento myöhässä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että saat korvauksen automaattisesti. Korvaus pitää aina anoa erikseen. Ja joskus voi varautua siihen, että joutuu tappelemaan lenoyhtiön kanssa myöhästymiskorvauksesta.

Heidi lomaili perheensä kanssa Kreetalla. Paluulento tosin myöhästyi noin 12 tuntia. Se ei Heidiä haitannut.

– Tiesin jo silloin, että reissu tuli halvaksi, Heidi sanoo aiheesta kertovassa Me Naiset -lehdessä.

Heidi vaati lentoyhtiöltä korvauksia, ja noin kuukauden kuluttua tilille tuli 1 600 euroa.

Aina korvaus ei tule yhtä vaivattomasti. AirHelp on yritys, joka hakee korvauksia matkustajan puolesta ja ottaa välistä 25 prosentin provikan. Heidin mukaan hänen ystävänsä sai toiselta lentoyhtiöltä korvaukset vasta Air Helpin avulla.

Matkustajan oikeudet älypuhelimeen

EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukaan matkustajalla on oikeus samanlaiseen vakiokorvaukseen kuin lennon peruuntuessa, jos hän saapuu määränpäähänsä vähintään 3 tuntia aikataulun mukaisen saapumisajankohdan jälkeen. Lento myöhässä voi siis olla jopa onnenpotku…

Matkaillessa kannattaa muuten ladata älypuhelimeen sovellus, jonne on tiivustetty Matkustajan oikeudet. Tämän mainion sovelluksen tarjoaa EU.

Matkavinkki on kirjoittanut matkustajan oikeuksista myös tiivistelmäartikkelin Lennon myöhästyminen ja korvaukset? Katso oikeutesi!

 

Jos lento on myöhässä, korvauksia voi siis hakea. Myöhästymisen ohella toinen tapaus, missä lentomatkustajalla on oikeus korvaukseen, on ylibuukkaus. Joskus käy niin, että koneesta ei kerta kaikkiaan löydy paikkaa. Silloinkaan ei kannata masentua – korvaus voi siitäkin olla satoja euroja. Usein lentoyhtiöt tarjoavat myös korvaavia lentoja esim. seuraavana päivänä ja siinä sivussa saa hotellin ja illallisen.

Matkavinkki kirjoitti aiheesta artikkelin Vinkki ylibuukkaukseen: Jos et pääse lennolle, voit saada korvausta jopa 600 euroa.

EU:n vahvistamat lentomatkustajan oikeudet pätevät kaikkiin EU:ssa sijaitsevilta lentokentiltä lähteviin lentoihin. Ne koskevat myös lentoja, jotka saapuvat EU:hun sen ulkopuolelta, jos lentoa operoi johonkin EU-maahan rekisteröity lentoyhtiö. Myös EU:n ulkopuolisissa maissa voi olla erilaisia korvauskäytäntöjä. Niistä kannattaa ottaa selvää, jos lento on myöhässä.

Sekin kannattaa muistaa, että kaikki velvoitteet koskevat myös halpoja lentoja. Vaikka olisit varannut viime hetken paikan muutamalla kympillä, niin kuluttajansuojasi ei riipu siitä. Jos on lento myöhässä tarpeeksi, niin olet oikeutettu korvaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.