Vuokraa auto Teneriffalla, Gran Canarialla tai Mallorcalla – hauskaa ja edullista!

Vuokraa auto! Siinä hyvä perusvinkki matkailijalle, joka haluaa tutkia omalla aikataulullaan suosittuja espanjalaisia lomasaaria, Kanariansaarten Gran Canariaa, Teneriffaa tai Välimeren Mallorcaa. Vuokraa auto ja ala tutkimusmatkailla!

Nämä kolme saarta on valittu tämän jutun aiheeksi, koska ne ovat suomalaisten keskuudessa erittäin suosittuja ja kaikissa niissä auton vuokraaminen todella palkitsee käyttäjänsä.

Yleiset ohjeet auton vuokraajalle

Ensimmäinen varmistettava asia: ajokortti. Ajokortti on oltava aina mukana kun Espanjassa ajaa autoa, muuten voi saada roimatkin sakot. Mutta kansainvälistä ajokorttia siellä ei tarvita, koska EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat ajokorttidirektiivin nojalla voimassa toisissa EU-maissa. Matkavinkki on tehnyt jutun Kansainvälinen ajokortti – Missä tarvitset sitä ja milloin? josta saa lisätietoa.

Auton vuokraamisessa kannattaa muistaa muutama asia. Tärkeimmät vinkit tiivistyvät viiteen kohtaan.

1. Tarkista, mitä hintaan sisältyy.

2. Perehdy sopimukseen ennen allekirjoittamista.

3. Tarkista vakuutuksen ehdot huolellisesti ennen allekirjoittamista.

4. Maksa luottokortilla.

5. Tarkista auton kunto ennen noutoa ja palautuksen jälkeen.

Lisää auton vuokrauksen perusasioista voi lukea jutusta Auton vuokraus Euroopassa: Vinkit ongelmien välttämiseen.

Ehkä kaikkein tärkein asia vakuutuksen tarkistuksen jälkeen on auton kunnon tarkistus. Ota auton pienistäkin naarmuista vaikka sata kuvaa kännykällä. Tärkeintä on, että pystyt tarvittaessa todistamaan, että naarmut eivät olleet sinun aiheuttamiasi. Siis vuokraa auto, mutta ole äärimmäisen huolellinen.

Teide Teneriffalla.
Teneriffan Teiden maisemat ovat huikeat.

Teneriffan jumalainen Teide

Teneriffalla olennaisin peruste oman auton vuokraamiselle on jumalainen Teide. Tämä ihmeellinen, yli 3700 metrin korkeuteen kohoava Espanjan korkein huippu on täydesti nautittavissa oikeastaan vain omalla autolla.

Tiedetään, että jotkut hurjapäät pyöräilevät vuoren huipulle (ja alas), mutta normikuntoilijalle tuo nousu on hieman liian pitkä. Siis vuokraa auto.

Jo automatka Teiden huipulle on elämys. Matkan varrelle osuu yhä oudommiksi muuttuvia ”kuun maisemia”, joita ei bussin ikkunasta nähtynä ehtisi yhtään kauemmin ihastella. Autolla voi sen sijaan omaan tahtiin katsella kauneimpia paikkoja. Sitäpaitsi bussiyhteys Teiden huipulle on toivottoman hidas.

Teneriffalla on tutustumisen arvoinen myös Santa Cruz de Tenerife, joka on oikea, alkuperäinen, rauhallisen mukava espanjalainen kaupunki. Siellä voi auton jättää jopa hetkeksi syrjään ja tehdä ainutlaatuisen raitiotiematkan Santa Cruzista La Lagunan yliopistokaupunkiin. Matka ei maksa käytännössä mitään, ja se on mainio keino päästä tutkailemaan paikallisasutusta.

Raitiotien ja bussien käytöstä lisäohjeita saa esimerkiksi tästä blogista.

Gran Canarian kaunis rantatie

Gran Canarialla voi vuokra-autolla tutustua vaikka erilaisiin maailmoihin saaren etelä- ja pohjoispäässä.

Etelässä voi sukkuoida loputtomissa lomakylissä, kuten suomalaisten suosimassa Playa del Inglesissä. Voi käydä ihastelemassa Maspalomasin kuuluisia hiekkadyynejä, ja jos kirjoittajan mieleipidettä kysytään, niin eipä siellä etelässä juuri muuta ihasteltavaa olekaan.

Itäisen puolen rantatietä voi sitten ajaa pohjoiseen Las Palmasiin, joka on aivan toisenlainen: espanjalainen oikea kaupunki, jossa on niin vankka paikalliskulttuuri, että turistilaumatkaan eivät haittaa.

Las Palmas yöllä.
Las Palmas on vilkas, espanjalainen aito kaupunki. Yöelämääkin riittää!

Ja tietysti voi lähteä käymään Roque Nublolla. Tämä saaren keskellä sijaitseva mystinen kivilohkare lienee saaren kuuluisin turistikohde. Vuokraa auto, koska sinne lähellekään ei oikein pääse kuin omalla autolla.

Tässä seuraaaksi TripAdvisorin arvioijan tekemä hyvä ja seikkaperäinen ohjeistus, miten Roque Nublo kesytetään omalla autolla (siis melkein kesytetään, rankka kävely odottaa joka tapauksessa):

”In the end, the agent recommended a 4.8 km (3 mile) hike from a parking lot near the rock to the base of it. We drove west (rather than east) from the information center so we could get up close to Bentayga before starting the hike. Note that the information center and the Cuevas del Gran Rey (Great King Caves) are closed due to loose/falling rock. There are two parking lots (and cars parked alongside the road)…Set your GPS to ”Aparcamiento de la Degollada de La Goleta” to find the correct (larger) parking lot.

After starting the hike, I saw kids, a person with a cane and silly people in platform sandals climbing up and down, but it was definitely not ”easy.” We are middle-aged and had to stop several times to keep the heart rate in check. Our 6-year old daughter complained mercilessly about the heat. We made it there and back in about 2 hours, but of greater importance, we experienced beautiful scenery and an exhilarating sense of accomplishment.

After all, it is one of the ”biggest free-standing rocks in the world” and the anchors in the rock for rock climbers indicates that it’s one of the most beloved icons on the island.

Be sure to take water, stay hydrated and take breaks in the shade. Start early so you avoid the hottest part of the day (12-4pm). Enjoy the voyage.”

Itse suosisin melkein mieluummin Cruz de Tejedaa. Ja pistäydy siellä vaikka hotel Paradorissa.

Näkymät ovat ihan yhtä hyvät. Auringonlaskun aikaan aivan taianomaiset. Ja autolla pääsee perille asti.

Vuokraa auto. Löydä Maspalomas.
Maspalomasin dyynit Gran Canarian eteläkärjessä ovat kuuluisa kohde. Muutoin eteläkärki onkin todella tiukasti turistien kyllästämä.

Vuokraa auto Mallorcalla

Mallorcan saa helposti haltuunsa yhtenä pitkänä autoilupäivänä. Saarella on joitakin kohteita, joissa ei todellakaan edes kannata viipyä poikkeamista pidempään, kuten sikailevien brittiteinien suosima Magaluf. Bussillakin sinne pääsee, mutta autolla se tapahtuu nopeammin.

Mallorcalla on kattava tieverkosto, ja saaren pääkaupungista Palma de Mallorcasta pääsee moottoritietä pitkin esimerkiksi suosittuun Alcúdian lomakohteeseen. Autolomailijoiden kannalta kiinnostavimpia ovat kuitenkin pienemmät tiet ja saaren maisemareitit kuten Andtraxista länsirannikkoa pitkin Sólleriin kulkeva tie numero 10. Erityisesti moottoriteillä ja pääteillä ajokaistat ovat hyvässä kunnossa ja opastukset selkeitä.

Lisää aiheesta esim. Rantapallon jutussa. Joka tapauksessa eniten nähtävää riittää saaren pohjoisosassa, Palma de Mallorcan ja Alcudian välisellä alueella ja niiden välisen tien pohjoispuolella, rannikolla.

Jos patikointi ja koskematon luonto ikiinnostaa, kannattaa suunnistaa Mondragón luonnonpuistoon, joka löytyy saaren kaakkoisrannikolta, aivan lähellä Santanyíta. Mondragón luonnonpuisto sopii niin aktiivipatikoitsijoille kuin sitä vähemmän harrastaville, puisto on helppokulkuinen ja hyvien yhteyksien päässä.

Kannattaa ehdottomasti ottaa uimapuku mukaan, siellä puisto on täynnä upeita poukamia jossa voi pulahtaa turkoosiin veteen. Mondragón luonnonpuisto on erinomainen kohde myös lintubongaajille, nimittäin puistossa lentelee yli 70 eri untuvikkoa.

Tai vuokraa auto ja lähde etsimään saaren kuuluisia pulahduspoukamia. Hyvä lista uintipaikoista löytyy täältä.

Kaiken kaikkiaan auton vuokraamista Espanjassa voi suositella. Miljoonakaupunkeja lukuunottamatta liikenne on kuitenkin siedettävää. Ja moniin paikkoihin pääsee tosiaan autolla parhaiten.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.